Kā kurš estrādes un džeza komponists un dziedātājs palidzēja bruģēt cēļu kas veda uz 3. Atmodu. Protams, tas tikai mans viedoklis.
* * *
Tik un tā
Nāk rudens apgleznot Latviju,
Bet nepūlies necenties tā,
Man viņa ir visskaistākā
Tik un tā.
Mazliet par lielu, lai sasildot savu lakatu dotu,
Par lielu, lai paņemtu klēpī un apmīļotu.
Mazliet par mazu, lai palaistu vienu
Pasaules plašajos ceļos.
Par mazu, lai laistu vienu.
Es līdzi ceļos.
Nāk rudens izgleznot Latviju,
Bet nepūlies necenties tā,
Mums viņa ir visskaistākā
Tik un tā.
* * *
Māras Zālītes teksts; komponists un izpildmākslinieks Uldis Stabulnieks
I agree completely, Līze. I sometimes just get acerbic, as I do anent Zālīte. It is interesting to take this in the context of the so-called ‘Soviet-deformed’ used in this forum. I suspect Ambi has been suspended, but—what’s the prob on that score? Gung-ho patriotism. Everybody went their separate ways, later.
Pēteri, es šo forumu jau sen tikai šad tad lasu, un man ir galīgi vienalga kas notiekas ar Ambersunu. Bet, tas ka Uldis Stabulnieks vairs nav, man patiešām bija šoks. Tad redzot, ka viņš tiek te dēvēts par ‘crooner’ uzskatīju par sitienu zem jostas vietas. Latviskais ‘soriju.’ Bet tā bija.
Nešaubos, ka Tu slikti nebiji domājis, bet ņemot vērā ka pats uzsāci šo kā nekrologu, vai Tu nevarētu savas raizas jebšu pārdomas par LOL forumu pārvietot uz citu diegu? Kur palika jaunais Kofera kungs no Gulbenes, kas emigrācijas gaitā dzīvoja Austrijā un tik smuki, bet precīzi LOL sauc par ‘latvieši uz strīpas?’ Trūkst cilvēku, kas būtu lietas kursā. Tur jau tā problēma. Ir divas Latvijas – īstā (ar savām pretrunām un dažādībām) un tā kura atrodas diasporā. Bet arī diaspora sadalās vismaz divās daļās – tie, kas aizbrauca pēc 1991. gada un tie, kas pirms tam jau dzīvoja ārpus LV. Izrādas ka diasporai nav kopīgas valodas, gan burtiski, gan pārnestā nozīmē.
Bet, lūdzu, lai Uldim Stabulniekam paliek šis diegs viņa piemiņai. Viņš to pelnīja. Paldies! : )
Ir divas Latvijas – īstā (ar savām pretrunām un dažādībām) un tā kura atrodas diasporā. Bet arī diaspora sadalās vismaz divās daļās – tie, kas aizbrauca pēc 1991. gada un tie, kas pirms tam jau dzīvoja ārpus LV. Izrādas ka diasporai nav kopīgas valodas, gan burtiski, gan pārnestā nozīmē.
Piekrītu ka ir divas Latvijas, bet man sķiet ka tās būtu tā Latvija, par kuru Latvieši—gan Latvieši, gan Latvijas iedzīvotāji, gan diaspora kas skaita Latviju kā pirmo vai otro māju—rūpējas un gādā, un tā Latvija, kura tiek tikai nodzīta un izmantota. Ir arī tā Latvija kas nāk pretīm gaidīt mājās savas meitas un dēlus kuri ir noklīduši ārzemēs pēc ģīmenes ilgiem gadiem prom no dzimtenes—bet runa šeit pašreiz neiet par to.
“Mazliet par mazu, lai palaistu vienu / Pasaules plašajos ceļos”... what does that mean, exactly? Māra Zālīte, unlike some others, was a strong supporter of EU accession.
Context, of course.
Just to be clear—I didn’t intend “crooner” disrespectfully at all; I don’t disrespect Andy Williams, either, & “Moon River” is a great song. Many headlines mourned that crooner.
To me, it’s not out of place to discuss what comes up with, around, someone’s death. Or to have an “Irish funeral”... threads wander, whether they are obituaries or not.
The song was used in an ad for… I think it was Kodak (its outlets belonging to the wife or mistress of politico __, according to rumor) without permission… Zālīte condemned that.
I posted this because I was mourning Stabulnieks, & when doing so it struck me that despite its synthesized passion, it’s a good example of how nationalistic feeling was maintained even under the Soviets. But where does such feeling go? There’s the case of Imants Kalniņš, for example…
Visu gaišu, īsi pēc saulstāvjiem… cieminieki teic, ka pēdējā skaistā diena…
Šeit ir pārpratums. Mana vienīga iebilde bija par to, ka Stabulnieks nebija tikai estrādes dziedātājs, bet *arī* komponists. To arī rakstīju: „Uldis Stabulnieks bija netikai estrādes dziedātājs (t.i., ‘crooner’), bet arī komponists. ”
Šeit var atrast sarakstu ar izlasi no viņa komponētām dziesmām (izdots CD formatā), bet arī ierakstu no (laikam pēdējiem) Dziesmu Svētkiem – „Barons” (Ojara Vācieša teksts):