Welcome Guest Login Register Member List
ExpressionEngine Forums
Advanced Search
Username: Password:
Remember Me? forgot password?
You are here: Forum Home  >  General  >  Open Forum  >  Thread

3 of 3
Prev
1
2
3
Deadline!

Thomas Schmit
Posted: 27 September 2010 01:46 AM   [ Ignore ]   [ # 31 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  807
Joined  2007-07-10

V,
Thanks for the call out!

Curious, how do you come to me as being a member of the Democratic Party? I am not now, nor have I ever been. In fact when I turned 18 I registered, much to my later shame, as a member of the Republican Party.

Of course I am racist. I believe that we are all racist to an extent. But, to be clear, you are significantly more racist than I am. You did not just compare Jackson to a clown, but to an exhausted stereotype of a black clown. Yes, the character was created by a black comedian, that does not diminish the racism of the allusion.

My favourite part of your attempt to twist my words was the word “colored” in describing black or people of color (I am looking forward to your spin on this). I haven’t heard this word in this context since my late Nana said, “of course I have colored friends.” Super.

And I am interested in why you chose to ignore the link that I posted. It is the rank hypocrisy of the Republicans, conservatives and religious in the world that angers/amuses me. The most recent example being Bishop Eddie Long.

Please go back to analysing the politics of your country and, as a tourist in my country, stay out of our politics.

Signature 

Tom Schmit
http://www.disleksija.lv

Profile

Aleksejs
Posted: 27 September 2010 06:16 AM   [ Ignore ]   [ # 32 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2305
Joined  2003-06-28

For ambi. Ivars Ījabs: Ceļā uz latviešu putinismu. He refers to a Hermanis article in IR which I still haven’t read.

[ Edited: 27 September 2010 06:20 AM by Aleksejs]
Profile

Aleksejs
Posted: 28 September 2010 11:06 AM   [ Ignore ]   [ # 33 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

Finally got to read the Hermanis article in IR, published a while ago. It is worth reproducing here.

tras dienas pēc Kapu svētku pirmizrādes Jaunajā Rīgas teātrī režisors Alvis Hermanis dodas prom no Latvijas. Minhenē viņš iestudēs Džeka Londona Senču aicinājumu. Intensīvā radošā dzīve citos Eiropas teātros nozīmē, ka aptuveni pusgadu Hermanis ir Latvijā, pusgadu -  prom. Neilgi pirms došanās uz Minheni Hermanis stāsta žurnālam Ir, ko sapratis, piecu gadu garumā veidojot izrādes par latviešiem, un kas, viņaprāt, Latvijā notiks tālāk. Kā vieliska, simboliska piedeva režisora stāstītajam sarunas laikā uz galda teātra Mazajā zālē gulst saņurcītas salvetes - Hermanis ir saaukstējies, šņaukājas un dzer siltu.

Ziemā Hermaņa režijā Ivana Gončarova Oblomovs taps Ķelnē, galveno lomu spēlēs Gundars Āboliņš. «Viņu ņemu līdzi, viņš vācu valodā spēlē bez problēmām.» Šosezon Oblomovu Hermanis iestudēs arī Jaunajā Rīgas teātrī, galvenajā lomā Gundars Āboliņš, Ģirts Krūmiņš. Pavasarī Vīnes Burgteātrī, kur kopš 2009.gada Hermanis ir štata režisors, viņš iestudēs Antona Čehova Platonovu.

Vai esat pārrunājis ar tuviem cilvēkiem, kur jūs apglabāt, kad reiz nomirsit, kādus ziedus drīkst uz kapiem nest?
Neesmu no tiem māksliniekiem, kuri tīksminās un ņemas ap nāvi. Man pret to vienmēr ir liels respekts. Tāpēc arī izrāde nav par nāvi. Tā ir par dzīvajiem. Mums bija kaudzēm materiālu, kas palika ārpus izrādes. Netika pāri ētiskajai sētiņai, jo ir tomēr respekts.

Tātad Kapusvētki nav izrāde par nāvi?
Skaidrs, ka ne. Tā ir traģikomēdija. Par visu ko tā izrāde ir, johaidī! Kaut kādā ziņā tā ir nekrologs.

Kam?
Es nezinu, vai jebkad Latvijas vēsturē nebūtu licies nepieklājīgs tāds retorisks jautājums: kādi ir iemesli, lai latvieši nebūtu pelnījuši savu nacionālo valsti? Zinu, ka ir ļoti stipri latvieši, kuri šo jautājumu tagad sev pielaiž tuvu - ka varbūt latvieši savu vēsturisko funkciju ir izpildījuši. Latvietību var saglabāt arī geto apstākļos, trimdinieki to labi pieradījuši. Var īrēt telpas Mineapolisā, rīkot Dziesmusvētkus. Vai ir vajadzīga nacionāla valsts, lai saglabātu latvietību?

Un kā jums liekas?
Ir vajadzīga. Daudz piemēru - salīdzinājums nav mums par labu. Bet varbūt ir tautas, kuru mentalitātē ieliktais pulkstenis iztikšķējis.

Kapusvētku dēļ mēs stipri domājām par pagānismu, kas latviešiem ir stiprs. Latviešiem kristietība uzradusies nesen, tikai pirms 700 gadiem. Bībele vispār latviešu valodā pārtulkota salīdzinoši nesen. Latvieši pirms tam dzīvoja vairākus tūkstošus gadu, un viņu baznīca bija daba. Kosmoss.

Tāpēc es domāju - latvieši varbūt ir tādi indiāņi. Un indiāņi parasti iet bojā. Viņus ieliek vai nu rezervātā, vai nu… Lai saglabātu savu arhetipisko vertikāli, viņiem jāiet bojā. To jau Rainis labi saprata: lai Baibiņa saglabātu savu ētisko vertikāli, viņai jālec Daugavā. Tas ir tāds indiāņu liktenis, var gadīties.

Var gadīties, ka pienācis tāds brīdis, ka latvieši nav spējīgi piemēroties, lai saglabātu sevi un pārietu nākamajā līmenī.

Kādā mērā latvieši, ko esat pētījis izrādēs, ir jūsu paša daļa?
Jaunais Rīgas teātris ir uzskatāmi pierādījis, ka var pastāvēt modernā latvieša modelis, kurā netiek zaudēta latviskā identitāte un vienlaikus - atvērtība pasaulei. Tas arī man dod tiesības izteikties par sabiedriskām lietām. Tāpēc, ka Jaunais Rīgas teātris kā sabiedrības minimodelis, ko esam izveidojuši 12-13 gadu laikā, ir pierādījums, ka nav obligāti jābrauc prom, jākļūst par kosmopolītu. Var savienot: būt latvietim un būt atvērtam.

Tā ir mana atbilde tiem, kuri mums pārmet, ka savās izrādēs nedodam latviešiem pozitīvu varoni, nepiedāvājam nekādu moderno XXI gadsimta latvieti. Mūsu piedāvājums ir mūsu redzesleņķis - kā mēs esam paskatījušies uz latviešu klišejām. Tas ir bijis svaigs skatiens.

Tad jau visas jūsu izrādes par latviešiem zināmā mērā ir nekrologs «aizejošajam latvietim»? Tam latvietim, kurš nav pasaulei atvērtais nākotnes cilvēks.
Mēs esam daudz centušies atmaskot latviešus, ķērušies klāt tabu tēmām. Piemēram, Vectēva gadījumā - nesenai vēsturei. Izrādes Ziedonis un Visums gadījumā - padomju inteliģences lomai nesenā pagātnē. Esam atmaskojuši latvieša vājos punktus. Secinājums - latviešiem visvairāk skādē tas, ka viņi nemitīgi veic divas pilnīgi pretrunīgas darbības un ir pārliecināti par abām šīm darbībām.

Viņi var, piemēram, kaunēties par prezidentu, bet tik un tā vienmēr celsies kājās, kad viņš ienāks. (Hermanis 2007.gada novembrī atteicās saņemt Triju Zvaigžņu ordeni no prezidenta Valda Zatlera rokām - red.)

Prāta vētra citugad var piedalīties Lemberga kampaņā (domāts ZZS reklāmas klips 8.Saeimas vēlēšanās - red.), nenest nekādu līdzatbildību par to un būt tautas varoņi.

LNT kanāls 15 gadu laikā nav veltījis ne 30 sekunžu latviešu kultūrai, bet var uzražot filmu Rīgas sargi, kas ir patriotiski pārlādēta. Vai lielais patriots advokāts Andris Grūtups, kurš savā laikā piedalījies likumu rakstīšanā, kas radījuši lielu ļaunumu Latvijas tautsaimniecībai. Tā var uzskaitīt bezgalīgi.

Darīt vienlaikus divas darbības, kas ir pretrunā. Par ko tas liecina? Nu, tā ir tāda indiāņu daba. Naivums. Latvieši neredz saistību starp ideālo un reālo pasauli. Nesaprot, ka tās sakabinātas kopā, ka nevar runāt vienu un darīt citu.

[to be continued]

Profile

Aleksejs
Posted: 28 September 2010 11:07 AM   [ Ignore ]   [ # 34 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

Latvietis ir spējīgs ieskatīties notiekošajam tieši acīs, izvērtēt?
Galīgi nav. Kāpēc latviešiem vairs nepatīk braukt uz Rīgas jūrmalu? Tāpēc, ka viņiem liekas, ka cilvēki čurā jūrā. Tur nav labi peldēties. Savukārt Latvijas politiskais baseins ir stipri piečurāts. Zinām cilvēkus, kuri čurā gadiem ilgi, bet, tā kā viņiem visiem ir peldbikses, prokuratūra netiek klāt. Nevar pieķert, ka tieši viņi čurājuši. Tas, ka ūdens dzeltens, ir redzams. Bet cilvēkiem laikam patīk peldēties dzeltenā ūdenī. Tāpēc tie, kuri par viņiem atkal un atkal vēlēs, - viņi ir imūni pret piečurātu ūdeni.

To jau pēc statistikas var redzēt: izglītotie latvieši Rīgā balsos par Vienotību. Latviešu pensionāri - par Tēvzemi (domā apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK - red.). Laucinieki - par visiem tiem baseinā čurātājiem, viņi ir vairākumā, līdz ar to ir saprotams, ka 2.oktobrī pie varas būs Šlesers, Šķēle un krievi. Sāksies legāla Latvijas valsts demontāža.

To, ka latviešu lielākais vairums iet zem nosaukuma «muļķi», jau pierādīja parakstu vākšana referendumam par Saeimas atlaišanu - nepietika balsu. Tādā ziņā sanāk, ka mūsējie (par mūsējiem es saucu cilvēkus, kuri gribētu dzīvot pilsoniskā sabiedrībā) - mēs esam vairākuma ķīlnieki.

Kur jūs pats būsit 2.oktobrī, vēlēšanu dienā?
Veselu mēnesi nebūšu Rīgā, jo taisīšu izrādi Minhenē. Gribu uzzināt, kas man jādara, lai varu nobalsot, gribu šodien piezvanīt uz vēlēšanu komisiju.

Pa šiem 20 gadiem mums nav radusies pilsoniska sabiedrība. Atšifrējums: pilsonis ir tas, kurš nevis pieslējies kādai partijai, bet ir lepns, neatkarīgs indivīds, kurš visu laiku rūpējas par savām tiesībām un sit politiķiem pa pirkstiem, ja tie viņa tiesības pārkāpj.

Ir cilvēki, es to skaitā, kuriem sava partija vēl nav radīta. Tā niša vēl ir tukša. Bet pieļauju, ka pilsoniskās sabiedrības aizstāvji turpmāk varētu ieņemt tādu pozīciju, kāda gadiem ilgi bija, piemēram, Krievijā partijai Jabloko ar Grigoriju Javlinski, - marginālie pukstētāji. Spēlē viņi nepiedalās, bet malā ir. Man izskatās, ka tāda būs tā mūsu nākotne.

Un atkal, no otras puses, tiem, kuri taisa kapitālismu ar padomju metodēm, izmantojot valsts resursus, tagad ir iemesls panikai. Viņi taču saprot: lai arī ar negodīgu politiku vairojas viņu labklājība, ir nopostīta infrastruktūra. Tāpēc tagad atcerējušies par nacionālām vērtībām, patriotismu. Sapratuši - «kāda jēga ražot šampūnu, ja vairs nav, kas šampūnu pērk». Būtu interesanti sarakstīt visu biznesmeņu vārdus divos stabiņos: tos, kuri visus šos gadus veidojuši biznesu, manipulējot ar valsts resursiem, un otrā stabiņā tos, kuri biznesu izdomājuši ar savu galvu, talantu, uztaisījuši ar savām rokām. Plaukstošu tautsaimniecību nevar izveidot valstī, kurā nav pilsoniskas sabiedrības. Tāds plāns ir utopisks.

Vai, pagājušajā sezonā dzīvojot Vīnē, kur veidojāt izrādes, jūs redzējāt spēcīgāku pilsonisko sabiedrību?
Negodīgi politiķi, negodīgi cilvēki ir visur. Cits jautājums - vai tauta to pieļauj, nesit viņiem pa pirkstiem.

Šovasar runāju ar labu paziņu, lielas Austrijas bankas īpašnieku. Viņš ir citas paaudzes pārstāvis, sirms kungs. Viņš man teica, ka viņu ārkārtīgi izbrīnījusi cilvēku reakcija uz ekonomisko krīzi pasaulē. Nav runa par latviešiem, bet par cilvēkiem visā pasaulē. Viņš teica, ka, sākot ar 60.gadiem, neatceras otru gadījumu, kad negodīgas politiskas vai finanšu pārvaldes dēļ būtu cietuši tik daudz nevainīgu cilvēku. Viņš bijis pārsteigts, kāpēc cilvēku reakcija bija tik… nekāda. Bija gaidījis, ka reakcija būs daudz agresīvāka.

Ko viņš gaidīja - asus masu protestus?
Izrādās, viņi visi tur, augšā, gaidīja. Ne gai dīja, bet bija pārsteigti, ka tik viegli izpeldējuši.

Man liekas, es zinu atbildi, kāpēc tā notika. Ja XXI gadsimta sākumā cilvēks, dzīvojot savā valstī, izjūt diskomfortu - ekonomisku vai citādu -, viņam ir jauns risinājums: nopirkt aviobiļeti, paņemt ģimeni un aizbraukt uz citu, labāku vietu.

Mūsdienās ir darīšana ar pavisam citu situāciju: krīzi individuālā līmenī cilvēki risina nevis no nacionālas valsts interesēm, bet personīgā labklājība ir pirmajā vietā. Līdz ar to arī Latvijā nekāda revolūcija nav iespējama. Cilvēki vienkārši aizbrauc. Agrāk tas nebija iespējams. Tagad ir. Patriotisms vienmēr būs otrajā vietā. Pirmajā ir naudiņa.

Profile

Aleksejs
Posted: 28 September 2010 11:08 AM   [ Ignore ]   [ # 35 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

Kādā mērā pats jūtaties saistīts ar Latvijas realitāti? Jūs tomēr ļoti ilgu laiku esat prom.
Ar Latviju esmu saistīts visbiezākajām tauvām. Citur strādāju, tur man ir labi profesionālie apstākļi. Bet sirds tur nav piesaistīta.

Bet vērtību ziņā, intelektuāli? Tur taču ir tā pilsoniskā sabiedrība, par ko jūs runājat, gribat identificēties.
Pamest dzimteni uz visiem laikiem, tas nav lēmums racionālā līmenī. Tas ir pretdabiski bioloģiskā līmenī. Es pats sen atpakaļ esmu mēģinājis to darīt - gribēju kļūt par amerikāni, bet kājas pašas atnesa atpakaļ uz Latviju.

Vai ticat, ka mazajām, pilsoniskajām kopām vēl var izdoties pacelt valsti?
Man liekas - diez kas nav. Lasot masu medijus, esmu sapratis, ka Vienotības kampaņa ir netalantīga un bezzobaina. Nevar saprast, vai tas ir no tā latviešu indiāņu naivuma, vai tāpēc, ka viņi tā ļoti eiropeiski grib sarunāties ar tautu. Mūsu gadījumā tādu valodu, īpaši ārpus Rīgas, cilvēki neuztver.

Piemēram, man kā teātra darbiniekam īstenībā ir neizdevīgi atbalstīt Vienotības politiķus, ja tā merkantili paskatās. Jaunais laiks vienmēr bijis slavens ar ignoranci pret kultūru. Atliek atcerēties, kā viņi amputēja kino.

Man ir stāstīts, ka Ainārs Šlesers Ministru kabineta sēdēs vienmēr atbalstījis kultūru -  ir tāda leģenda. Tāpat, grozi kā gribi, Helēna Demakova kultūras darbiniekiem bija laba ministre. Man nav nekāda šābrīža izdevīguma nostāties pret viņiem, tieši otrādi. Bet ilgtermiņā viss izskatās citādi. Kaut vai gadījums ar Gaļinas Poliščukas teātri, kam Šlesers iedeva naudu…

Jūs atkal nonācāt skandalozos avīžu virsrakstos.
Latvijas teātra vidē tā bija vēsturiska diena. Tik klajš politisks tirgus teātra lietās Latvijā vēl nebija bijis. Kaut kas jau bija, bet samtaināk. Ka tik klajā veidā... Ar to dienu Latvijas teātra cunftē jebkādi mākslinieciski, ētiski kritēriji ir atcelti. Līdz tam lēmumus tomēr pieņēma ekspertu padomes. Nekad politiķi. Man saka, citās sfērās tā esot pieņemta lieta jau gadiem ilgi. Arī citās kultūras sfērās. Bet teātrī tā vēl nekad nebija bijis - tik prasta un rupja uzvedība. Šis ir pirmais gadījums.

Vai jūs nedara piesardzīgu, ka jūsu publiskos izteikumus politiķi izmanto priekšvēlēšanu laika retorikai, lai gūtu popularitāti? Lūk, pateicāt par Gaļinu Poliščuku, un tūdaļ jums atbildēja.
Ka mani pataisa par ciema muļķīti, kas katrai spundei par caurumu? Tādu viedokli esmu dzirdējis: lai tak viņš taisa tās savas režijas, ko viņš lien sfērā, par kuru neko nezina!

Tas jau ir tas veids, kā politiskā elite negrib pieļaut pilsonisku nostāju - ka cilvēki izsaka savu viedokli, «maisās» iekšā. «Viņš nesaprot, viņam nav tiesību runāt!» Vai, vēl sliktāk, ka mani grib pataisīt par kādas partijas piederīgo.

Es, starp citu, neesmu Meierovica biedrības biedrs - ne es biedra naudu maksāju, ne man laika tur piedalīties. Droši vien viņi dara labas lietas, es biju dibinātāju sarakstā, bet man vairs nav sanācis ar viņiem tikties.

Mani grib pataisīt par nejēgu vai arī par politiski angažētu. Tas ir veids, kā gremdēt pilsoņa pozīciju. Mani tas galīgi neuztrauc. Mani vecāki varbūt par to pārdzīvo.

Es, protams, esmu latvietis visīstākais, bet mana mamma ir poliete. Poļiem ir tāda daba, ka viņi atšķirībā no latviešiem nekad neļaus sevi pazemot.

Šlesers prasa, lai atvainojaties Poliščukai.
Pag, nespiediet mani pateikt rupjību!

Vai mēs pārāk bieži nekritizējam nezināmo? Jūs katoļu baznīcu nesen nodēvējāt par tumsonīgu, jo kardināls Pujats nicīgi izteicās par budistiem. Ko dod šāds pingpongs?
Domāju - ja budisti būtu agresīvāki, viņi mierīgi varēja Pujatu iesūdzēt tiesā, jo tā bija naida kurināšana. Taču budisti to nekad nedarīs.

Es nepiekopju ne meditāciju, ne jogu. Neesmu budists. Neesmu arī homoseksuāls - es tagad gaidu sesto bērnu. Tāpēc tajā strīdiņā es esmu neitrāls.

Vai jūtat kā nastu, ka no jums teātrī parasti gaida nevis vienkārši labu izrādi, bet ko principiāli jaunu?
Rīgas skatītāji redz tikai to, kas iestudēts Jaunajā Rīgas teātrī. Ārzemju teātros man kaut kas jauns visu laiku notiek. Pagaidām fantāzijas man vēl pietiek.

Panīkums arī uznāk?
Bez šaubām, man visādos līmeņos ir apokaliptiska sajūta. Arī runājot par darbu Rīgā. Ir kāds rūgtums, kāda vilšanās. Gadiem ilgi mūsu teātris strādā pa augšupejošu trajektoriju visādās nozīmēs. Taču dzīve šeit kļūst aizvien depresīvāka. Tas tomēr traumē. Pagājušonedēļ runāju ar vienu ārzemnieci, kura darba dēļ bija atbraukusi uz Kapusvētku pirmizrādi. Pavecāka kundze, musulmane, kādreiz viņa bija [pasaulslavenā lietuviešu režisora Eimunta] Nekrošus producente. Viņa nebija Rīgā bijusi piecus gadus. Teica, ka ārkārtīgi stipri izjūt, kā mainījusies Rīgas enerģētika. Viņa sacīja - tāda sajūta, ka pat Rīgas ēkas raud. Sajūta, ka kāds apzināti to dara, viņa teica. Šādā vietā cilvēkam būt laimīgam ir ļoti grūti. To katrs izjūtam, arī teātrī.

Jums ir izdevies radīt unikālu kultūrvidi, biļetes uz jūsu izrādēm tiek izpirktas. Vai tas nav iemesls justies laimīgam?
Man ir sajūta, ka Jaunā Rīgas teātra skatītāji ir ierobežots cilvēku skaits, kādi desmit tūkstoši, kuri dzīvo Rīgā. Mēs visu laiku runājam ar vieniem un tiem pašiem cilvēkiem.

Profile

Aleksejs
Posted: 28 September 2010 11:09 AM   [ Ignore ]   [ # 36 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

Vai kaut ko par latviešiem neuztaisījāt, bet vajadzēja?
Ir bijusi kaudze visvisādu ideju. Ļoti gribējās uztaisīt Spēlēju, dancoju. Tomēr visu, ko gribējām, mēs pateicām. Daudz pateicām. Latviešu projekts piecu gadu garumā nebija tā iecerēts, bet beigās sanāca iespaidīgs. Visas šīs izrādes nepārtraukti tiek vizinātas pa ārzemēm. Tās tiek aicinātas. Citās valstīs teātris ar tādām lietām nav nodarbojies, visi joprojām lugas iestudē pārsvarā par «mīl - nemīl». Caur mūsu latviešu identitātes pētījumu ārzemnieki ierauga arī paši sevi.

Nu šī forma sevi izsmēlusi?
Jā, nupat man pašam jau kļuva garlaicīgi. Tādā ziņā šī forma ir izsmelta, jā.

Kāpēc jūs, pētot latviešus, nepagriezāties ar seju pret sevi - nebija stāstu par jaunajiem, pasaulei atvērtajiem «nākotnes latviešiem»? Vai tomēr katrā no tiem latviešiem, ko rādījāt, bija arī daļa jūsu pašu?
Es, piemēram, sevi identificēju ar vairākiem personāžiem no izrādēm par latviešiem. Piemēram, ar tramvaja kontrolieri. Nav jau runa par sociālo stāvokli. Tur varēja būt arī ministrs, kurš ir absolūts latviešu duksis. Tramvaja kontrolieris vai ministrs - arhetips jau tas pats, tipāžs tas pats.

Kāpēc tagad pieķērāties Oblomovam?
Cilvēks, kurš, figurāli izsakoties, neizkāpj no gultas visas dzīves garumā. Viņš baidās no dzīves, pats ir tik trausls, ka nemaz nav spējīgs piedalīties dzīvē. Bet ļoti labdabīgs.
Es arī tā gribētu, lai arī esmu galīgs Oblomova pretstats. Tak visvairāk es gribētu - skaidrs! - nopirkt biļeti uz Bali salu, māju okeāna krastā un tur dzīvot ar sievu un bērniem. Nezināt neko, kas notiek pasaulē.

Vispār jau jūs to varat. Kā jebkurš cilvēks.
Par vēlu. Pārāk daudz cilvēku iesaistīti. Sākot ar radiniekiem un beidzot ar mūsu teātri. Tā ka nevaru vis.

Kāpēc tieši tagad Rīgā iestudēsit Oblomovu - ir zemteksts?
Nē, nav. Materiāli izrādei parasti tiek izvēlēti, lai vairākus mēnešus aktieriem ir interesanti, ar to ņemoties. Tas arī viss.

Vai izrādes Rīgā būtiski nezaudē, ja tik daudz esat prom un iestudējumi top ar tālvadības palīdzību - e-pastiem, video?
Leģenda par e-pastiem ir mazliet pārspīlēta. Tā gluži izrādes netop. Jaunajā Rīgas teātrī modelis noregulēts tā, ka nav īsti hierarhijas. Katrs ir pilnīgi saimnieks savā teritorijā. Viss produktīvi mijiedarbojas. Es bieži domāju: skatos TV - atkal kāds kaut ko negodīgu izdarījis. Mūsu teātrī tādus cilvēkus momentā izmet pa logu laukā. Viņus atskaita. Nevis es to daru, bet kolektīvs izspļauj, ja kāds iet pret tā interesēm. Tāpēc es nesaprotu, kā Latvijas sabiedrība pieļauj, ka to vazā aiz deguna? Mūsu teātrī to nepieļauj. Kāpēc tā nevarētu būt visā valstī?

Vai aktieri nekurn, ka ilgu laiku esat prom?
Nevajag pārspīlēt manu lomu Jaunajā Rīgas teātrī. Bez koķetērijas! Tas nav mans privāts pasākums. Man ir savas funkcijas kā visiem šeit. Neesmu nekāds tētis. Cilvēki te patstāvīgi, ar pašcieņu savākušies. Piemēram, to, ka mūsu teātrī top izrāde bērniem Skolotājs Jāps, uzzināju divas dienas pirms pirmizrādes.

Jums par to e-pastā aizrakstīja kolēģi?
Nē, es biju Latvijā. Arī mani publiskie izteikumi nav nekāds Rīgas Jaunā teātra viedoklis. Mums te ir cilvēki ar pretējiem politiskiem uzskatiem. Ir pat viens, kurš vienmēr balso par Lembergu. Mums te visādi ir.

Vai jūs nejūtaties vientuļi, visu laiku braukājot ar koferi pa svešām pilsētām? Iekšēja pretestība pret svešo?
Kādreiz dikti mocījos ārzemēs, tagad vairs ne. Tagad esmu iemācījies saglabāt pašsajūtu. Pie manis arī bērni regulāri brauc.

Kad [mākslinieks Nikolajs] Rērihs dzīvoja Himalajos, viņš savam lamam aiznesa Dostojevska Idiotu, ar lepnumu lūdza izlasīt kā ļoti vērtīgu. Pēc mēneša atnāca uzprasīt viedokli. Lama teica - viss smalki aprak­stīts, bet tās problēmas tik bērnišķīgas!

Tas ir tas, ar ko budisms man liekas pārāks par kristietību - ka meistari ieiet tādā līmenī, kurā grēku problēmas ir triviālas. Varbūt… arī uz Latviju nevajag tik ļoti sirdī ieciklēties. Latvija man nav nekas bērnišķīgs, tā ir ļoti svarīga, bet dzīve laikam tomēr ir arī par kaut ko citu.

The end.

Profile

Varonis
Posted: 29 September 2010 01:27 PM   [ Ignore ]   [ # 37 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  210
Joined  2010-03-05
tom - 27 September 2010 01:46 AM

V,
Thanks for the call out!

Curious, how do you come to me as being a member of the Democratic Party? I am not now, nor have I ever been. In fact when I turned 18 I registered, much to my later shame, as a member of the Republican Party.

Of course I am racist. I believe that we are all racist to an extent. But, to be clear, you are significantly more racist than I am. You did not just compare Jackson to a clown, but to an exhausted stereotype of a black clown. Yes, the character was created by a black comedian, that does not diminish the racism of the allusion.

My favourite part of your attempt to twist my words was the word “colored” in describing black or people of color (I am looking forward to your spin on this). I haven’t heard this word in this context since my late Nana said, “of course I have colored friends.” Super.

And I am interested in why you chose to ignore the link that I posted. It is the rank hypocrisy of the Republicans, conservatives and religious in the world that angers/amuses me. The most recent example being Bishop Eddie Long.

Please go back to analysing the politics of your country and, as a tourist in my country, stay out of our politics.

Tom, Der Übersturmführer has never called you a member of the Democrat party.  Heaven forbid!  Only wondered if you somehow were affiliated with those cretins.

Trey-J (a.k.a. Jesse Jackson Jr.) was called a clown.  The first African-American clown that Der Übersturmführer could think of was Homey.  Good for you, if you have a more encyclopedic memory of Afro-American clowns. 

What Der Übersturmführer does not understand is how you can use the phrase “people of color” freely, but then get all bent out of shape when people of color are described as colored people.  Sorry that you have been living in a bubble ever since Nana shuffled off the mortal coil, but there is a very prominent organization called the National Association for the Advancement of Colored People.  It’s been in the news over in America a lot lately.  The Obama administration recently fired one of their appointees over remarks she made at an NAACP meeting.  Trey-J himself is a member of the NAACP, thus it would be fair to conclude that he is one of the colored people seeking advancement, or he is interested in seeing colored people advance.  Apparently you, Tom, are not interested in seeing advancement for colored people.

If you are looking for amusing rank hypocrisy, stick with the Democrat party.  They are both funny and sad at the same time.  Take Chicago Democrat Debbie Halverson, for example.  Her campaign is a true smear campaign, employing NAZI imagery.  Der Übersturmführer HATES Illinois Nazis (aka Democrats).

Der Übersturmführer looks forward to voting on Saturday, and will fondly think of you as he does.

/V a.k.a. Der Übersturmführer von Balsstiesīgs

Signature 

Varonis par Vienotību, Dinamo Rīgas filiāle. Kas Jauns Latvijā? Wilno works for me!

Profile

Wahabist
Posted: 29 September 2010 05:23 PM   [ Ignore ]   [ # 38 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  824
Joined  2007-07-15

Gott in Himmel ! Bobciks is reading the wrong comic books…

The Obama administration recently fired one of their appointees over remarks she made at an NAACP meeting.  Trey-J himself is a member of the NAACP, thus it would be fair to conclude that he is one of the colored people seeking advancement, or he is interested in seeing colored people advance.  Apparently you, Tom, are not interested in seeing advancement for colored people.

Straw man alert !

Bobciks - are you a member of the NAACP ? Would it be fair to conclude then that since you are not - then you are not interested in seeing colored people advance ?

You know who else wasn’t a member of the NAACP Bobcik ? Hitler. Bobciks and Hitler were never members of the NAACP. See the connection ?

Tom’s point, which was well taken, was that the term “colored people” is generally associated with the racist white south’s use of the term 50 years ago. The NAACP is well within their rights to not have to rename themselves as terms change or mature. Your use of the term is highly dubious though.

If you are looking for amusing rank hypocrisy, stick with the Democrat party.  They are both funny and sad at the same time.  Take Chicago Democrat Debbie Halverson, for example.  Her campaign is a true smear campaign, employing NAZI imagery.  Der Übersturmführer HATES Illinois Nazis (aka Democrats).

Funny and sad at the same time. You know who’s posts are funny and sad at the same time ? Yours !

Oh, the smorgasbord of factual errors !

It’s Debbie Halvorson. She is not a Chicago Democrat. The 11th Congressional district does not include the City of Chicago. Her relationship with a number of Chicago Democrats - such as your recent fetish with Jesse Jackson Jr - is well documented. Go read first Bobcik.

Signature 

“I have seen Dvinsk - and it works”

Profile

Irena
Posted: 30 September 2010 03:46 PM   [ Ignore ]   [ # 39 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1534
Joined  2003-02-05

Thanks Aleksej, for the Ijabs and Hermanis—interesting reading!  As I mentioned I got a brochure from ALA, as I’m sure many people here in the states did,  with a prologue from Ijabs; there was a general breakdown of the 6 main parties describing platforms, candidates; a good synopsis, I thought, (especially for dummies like me) without an endorsement for any one party, just urging people to get out and vote.  I was thinking about posting it on LOL, but…it’s quite long.

And tomorrow is already October 1st…

Irena

Profile

Aleksejs
Posted: 01 October 2010 02:38 AM   [ Ignore ]   [ # 40 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

I didn’t realize, but non-citizens’ children who were born in the post-Soviet independent Latvia after 1991 will vote for the first time. They say some interesting things about the country’s future.

PS: Ambi’s favorite Edward Lucas says, “The centre-left Harmony Centre party, which has a lot of support among ethnic Russians, looks set to do well and may finally get a place in government (it already runs Riga, in a coalition). That would not be a catastrophe, the column argues.”

[ Edited: 01 October 2010 02:42 AM by Aleksejs]
Profile

ambersun
Posted: 01 October 2010 06:23 AM   [ Ignore ]   [ # 41 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2162
Joined  2007-03-25

Not a catastrophe for Lucas or for a Russian.  Lucas has no intention of living in LatRuss and the Russians can hardly wait until Latvia is no longer known as “litttle Latvia” but “little Russia.”  Not a few on this forum also appear to see no evil from the “bilingual”-Latvia Soviet-Harmony Party and their chipmunk-cheeks poster-boy Ushakov, hear no evil from the 60% Russians - speaking Russian never Latvian -who live in Riga, and feel no evil as little Latvian tourists when the Russian cabdriver greets them with “sveiks” and thanks them with “paldies.”  Let’s see how soon Lucas moves to live in LatRuss after the elections replacing Latvians like me who don’t.

Profile

Aleksejs
Posted: 01 October 2010 06:48 AM   [ Ignore ]   [ # 42 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

Did those young men who will vote for the first time and were born to non-citizens struck you as those who are salivating at the thought of living in RusLatvia? Funny. Just as funny as your tirade about “little Latvia”... are you planning to invade? Perhaps, Mongolia is a good country to invade… including everything in between.

I heard Lucas speak here. He is a proponent of a European Russian. He knows Russian history well and he knows that Russians have had their identity crisis since the end of the Tatar yoke. Are they Asian or are they European? Russians in the Baltics have a perfect opportunity to grow into a European Russian with European values, such as the freedom of speech, press, expression, and assembly.

Profile

ambersun
Posted: 01 October 2010 09:23 AM   [ Ignore ]   [ # 43 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2162
Joined  2007-03-25

Aleksejs,
Would you live in a country for years without becoming a citizen and without learning the language of the country?  One does not become a “European Russian” but a person with democratic and cultural and linguistic values of the particular European state of chosen citizenship and loyalty.  You can think about being a “European Russian” in Latvia all you want but in Germany you better learn Deutsch and value being a German or move on to the next nationalistic country and try being your “European Russian.”  I wouldn’t move to France, not even Sweden after that last election.  Don’t even think in your “European Russian” brain about claiming that Swedish is a difficult and useless language and try and speak in Russian to the Swedes in Stockholm. Where do you think a “European Russian” can vote and what language should he or she speak?  I already told you that no one in Europe speaks “European.”  What a scary thought that the children of Russian parents who haven’t been taught by their parents to be responsible, active, and loyal citizens of a democratic European country like Latvia will be voting for my future in Latvia.

Profile

Aleksejs
Posted: 01 October 2010 10:02 AM   [ Ignore ]   [ # 44 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2003-06-28

You saw the LTV report, ambersun? Did it strike you that the new generation of the children of non-citizens born after 1991 are the kind of people that don’t speak the language? I hear among Latvians there is a real worry that Russians actually beat them on the labor market because they speak Latvian and Russian while ethnic Latvians don’t speak Russian. And both you and I know that the more skills you have, the more competitive you become on the labor market.

You make it seem like it was those people’s decision to move here. They were born here. Hardly a choice. There are some who originally moved here, but they are fewer in numbers as the time takes its toll.

How does one become a European Russian? Naturally. Russians from Russia already notice a difference in the mentality. Blog posts on Telegraf web site for example from Baltic Russians living in Russia for work, for example, usually underscore the difference in mentality. How different it is. I recall one woman wrote at length how Russians in Russia live in trash, how they throw wrappers on the ground, while she preferred to use the trash receptacle. Sure, that’s small, but it underscores that Russians there and Russians here are not one and the same.

It is not about the language alone. It is about a set of beliefs. I’ve given you tons of examples how even diaspora Latvians (take Roberts, as an example) spew the very same crap as some Russians (could hardly blame the Soviet deformity on that). How many Latvians don’t care about democracy and yearn for a strong hand to guide their country? How is that different than Russians’ love for Lt. Col. Vovochka? There are many processes taking place in Latvia. On one hand, I see Latvians themselves wrestling with the issue of values and ideology. What is basis for Latvia as a political entity? What kind of government and a society it has? What are people of Latvia - regardless of their ethnicity - good at? The government hardly ever says anything about their values to Belarusians, for example. As Lembergs said in the debates last night: “business is business.” And what can be more Russian than that?

On the other hand, Russians don’t depend on Vovochka to tell them how it’s going to be. The decisions that affect them are made in Riga, not in Moscow. And unlike in Moscow, they can influence those decisions by participating in an election. And many of them will do so tomorrow. That same Russian journalist said on TV last night that he is grateful for the opportunity to host the debates here because back in Russia, those kind of true debates are unlikely to take place. To me, that is the set of the European values. You don’t have to speak “the European language.” You can be a native Russian speaker who subscribes to the list of values I mentioned. It is much easier to get involved in the political process in Latvia, then in Russia.

Your last sentence struck an interesting thought. What a scary thought that the children of Russian parents who haven’t been taught by their parents to be responsible, active, and loyal citizens of a democratic European country like Latvia will be voting for my future in Latvia. First of all, you and they will be voting for our future. Second of all, it reminded me of Ivan Ilyin, Putin’s favorite ideologue of the past, who wished that the public first be educated and then be granted a right to choose their rulers.

There is a minimal level of education and knowledge, outside of which any election becomes its own caricature. You don’t just need rudimentary literacy, which allows a man .. to spell his name. Here, one needs understanding of the election process and platforms provided, smart evaluation of the candidates, understanding of the government and economy of the country and its needs, of an idea of the political, international, and military dangers; and of course the communion with the credible sources of information.

Maybe we should only voting rights to men, because they are more capable of making a cold emotion-free decision? Or landowners as they have more at stake?

Did you know that of all undecideds in the upcoming elections 70 percent are ethnic Latvians? And that 46 percent of the citizens say they either don’t know for whom to vote, or think of changing their mind? Your sentence could be applied to them also. 20 years after independence, it appears Latvians have no alternatives. The left is the pro-Russia party and the right has run the country into the economic ground. Latvian solution is to stay at home. This is why the president is going to give a speech urging people to vote.

[ Edited: 01 October 2010 10:10 AM by Aleksejs]
Profile

ogresdels
Posted: 01 October 2010 06:32 PM   [ Ignore ]   [ # 45 ]  
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  429
Joined  2004-11-06

Must we not only endure the consequences of the past occupations,but also the the drivel of the wantabee “return to the good old days of occupation” slogging through the “swamps” of non commie democracy?The initial disbelief of Juris K. discovery of the nefarious” russian gene"has been replaced with awe at his insight. The unwashed masses of the East demand to be admitted to Europe based on their barbarian birthright.How quaint!

Signature 

Ogresdels

Profile

3 of 3
Prev
1
2
3

‹‹ "Ak, mirkli, apstājies: 9. Saeima in memoriam I"      Farewell to Summer ››

Template Design By Sonnenvogel.com
Select a theme:

ExpressionEngine Discussion Forum - 2.2.0 (20100805)
Script Executed in 0.3990 seconds

Atom Feed
RSS 2.0