3×3 Austrālijā – kur piedzīvot latvietības devu Adelaides kalnos

Intervija ar 3×3 2016 Adelaidē rīkotāju Mārīti Rumpi.

Lūdzu pastāsti par 3×3 Austrālijā. Kas 3×3 saieti vispār ir un kur un kuros datumos šogad saiets tiek rīkots?

Šis būs trīsdesmit trešais 3×3 Austrālijā, tātad tas ir noticis jau ilgu laiku un manuprāt tas nozīmē, ka cilvēkiem patīk un ir vajadzīga šī saulainā vasaras nedēļa, kura satikties ar latviski runājošiem draugiem un paziņām.

2016.g. saiets notiks no 2.-8.janvārim, Adelaides kalnos, Nunyara konferences centrā. Skaistā vietā, kas ir ļoti tuvu pilsētai, bet taja pašā laikā ir kalnā ar skaistu skatu. Šī 3×3 tēma būs ” Latvijas putni”. Dziedāsim, kā putni, dejosim, kā putni un izrādīsim savas krāšņās spalvas kā putni!

Kā jau mūsu pieteikuma veidlapā ir minēts 3×3 pamatā ir latviešu valoda, latviskā dzīvesziņa un zināšanas.

Esi 3×3 vadītaja šogad. Kā sanāca uzņemties šo pienākumu? Pastāsti, lūdzu, mazliet par sevi.

Pati esmu dzimusi un augusi Latvijā. Ierados Austrālijā 2005.g. novembrī. Šī gada sākumā domāju, ka mana meita Kristiāna (5.g.) ir izaugusi pietiekoši liela, lai mēs dotos uz 3×3. Jo kā jau visas mammas, kuras vēlas, lai viņu bērni runātu latviski, domāju, ka nedēļa priecīgā gaisotnē un latviskā vidē nāktu par labu latviešu valodai. Par cik pati nekad neesmu apmeklējusi 3×3 iepriekš, jo bija mazi bērni, tad ar interesi devos uz Ulda Ozoliņa rīkoto informācijas pēcpusdienu Tālavas mazaja zālē. Uldis bija ieradies kopā ar Ingu Jaksi (puse x puse) 3×3 bērnu programmas vadītāju un izstāstīja mums kā tās lietas notiek 3×3.

Tajā reizē arī tika diskutēts par labāko laiku, kad rīkot 3×3 un cik bieži rīkot. Tā gaisotne pēc šīs sanāksmes bija tāda nez vai vispār rīkos un man bija tāda sajūta – nu kā tad tā, es beidzot sataisījos un nebūs 3×3! Uldis mēģināja pierunāt vairākus cilvēkus rīkot saietu, bet kaut kā tas nevedās…

Tad nu domāju, kas neriskē, tas nevinnē. Ja gribu savai meitai 3×3, tad laikam jāpiekrīt un jādara kaut kas lietas labā. Tā nu es esmu šeit un tagad. Protams, tas viss nenotiktu, bez konsultācijām no ļoti zinošiem 3×3 vadītājiem un dalībniekiem Anda un Rudītes Bērziņiem, paša Ulda Ozoliņa, iepriekšējā 3×3 Sidnejā komandas atbalsta un Latvijas Kultūras Ministrijas atbalsta, kas ļoti izpalīdzēja finansiāli, lai mēs varētu saglabāt pēc iespējas zemākas cenas dalībniekiem.

Kādus lektorus šogad varam sagaidīt? Vai būs arī vieslektori no Latvijas?

3×3 var lepoties ar ļoti zinošiem un gudriem lektoriem gan no Latvijas gan Austrālijas. No Latvijas ieradīsies folkloriste un saemas deputāte Janīna Kursīte, kura zinās stāstīt gan par jaunumiem politikā gan vadīs savu ievirzi par folkloru.

Būs arī Ventiņ zāļu sieva Līga Reitere, kurai arī tiks atvēlēts laiks ievirzei. Tajā viņa stāstīs par labumiem (tējām, garšaugiem utt.), kurus varam atrast dabā, mācīs pīt zāļu kroņus (varbūt no eikaliptiem!)  un konsultēs interesentus tautastērpu valkāšanā un darināšanā. Kā arī var novadīt kādu glītrakstīšanas stundu.

Būs arī divas dziedātājas no “Latviešu Balsīm” Laura Jēkabsone un Zane Stafecka, kuras mēģinās atrast apslēptos talantus un nospodrināt jau esošo talantu dziedāšanas prasmes.

Protams nevar aizmirst mūsu pašu Austrālijas lektorus, kuri ir ne mazāk spoži un zinoši savā jomā. Tātad piedalīsies Ilze Švarcs, kura stāstīs par “Latviesu rotu vēsturi”, Arnis Gross ar referātu “Pastāvēs, kas digitalizēsies” rādīs jaunākos atklājumus datorpasaulē, kurus var lietot latviešu valodā. Daina Gross pastāstīs par PBLA latviešu valodas, kultūras un vēstures tālmācības projektu, Ilga Vēvere “Cilvēka ķermeņa valoda” būšot nopietni un nenopietni stāstījumi un piemēri par to kā mēs kustamies.

Kādas nodarbības paredzētas – rokdarbu, nopietnāka rakstura?

Rokdarbi mums ļoti nopietni šogad. Vizma Boag vadīs šūšanas ievirzi un vedīs uz 3×3 īstas šujmašīnas un dāmas varēs šūt somiņas un citus aksesuārus ar mūsu 3×3 tēmas “Latvijas putni” simboliem. Anda Banikos vadīs “lino-cut” ievirzi, kur būs jāstrādā ar linoleju, krāsām un speciāliem amatrīkiem un varēs taisīt skaistas apsveikumu kartītes. Būs arī adīšanas puduris Agneses Dombrovskas vadībā, kur varēs papļāpāt pēc garās dienas un tajā pašā laikā kaut ko uzmeistarot ar pirkstiņiem un adāmadatām. Būs arī “Tai čī” vingrošana Pētera Strazda vadībā, sports, muzicēšana, runāsim pareizi nodarbības.

Ko lai dara, ja kāds uz 3×3 nevar tikt uz visu laiku? Vai pastāv iespēja atbraukt uz dienu, divām?

Būsim priecīgi Jūs uzņemt arī uz pāris dienām. Vienīgi arī tad ir jāpiesakās laicīgi (vismaz 3 dienas iepriekš), lai Jūs nepaliktu bez pusdienām vai vakariņām. Var aizpildīt parasto pieteikšanās veidlapu un norādīt no kura līdz kuram datumam Jūs būsiet un cikos ieradīsieties un dosieties prom.

Vai bērniem arī būs nodarbības?

Jā, bērniem būs pašiem sava programma Ingas Jakses vadībā. Bērni dziedās, dejos, sportos un veidos dažādus pirkstiņdarbus. Lūgsim arī vecākus vai vecvecākus talkā, lai palīdz bērniem un mazbērniem, lai būtu interesantāk un jautrāk.

Kas paredzēts vakaros?

Vakara programā būs danču vakars Līgas Reiteres vadībā, šķēršļu gājiens Anda un Rudītes Bērziņu pārziņā, Lauras Jēkabsones un Zanes Stafeckas rīkoti “Dziesmu kari”, Viktorīna, ko piedāvās Karīna Jaunalksne, kā arī kādā no vakariem pie mums viesosies “Latviešu balsis” dzelteno tērpu kolekcijas māksliniece Edīte Treija un pastastīs par to kā tapa šie tērpi. Būs arī Siksnu pāra rīkots vakars, kurā ieskatīsimies un ieklausīsimies “Aspāzijas dzīvē un dzejā”. Tātad programma solās būt ļoti daudzpusīga.

Vai šogad 3×3 būs kādi jauninājumi, kas nav bijuši agrāk?

Kā jaunums šogad būs nodarbības angļu valodā tiem cittautiešiem, kuri ir ieprecējušies latviešos. Ievirzi vadīs Uldis Ozoliņš,  kā arī viņi varēs mācīties latviešu valodu Andas Banikos vadībā.

Vai vēl var pieteikties uz 3×3?

Jā, esam pagarinājuši pēdējo pieteikšanās dienu, līdz 15.decembrim – tātad droši varat pieteikties.
Pieteikšanās veidlapas var lejuplādēt no 3×3  mājas lapas, vai arī varu nosūtīt Jums pa pastu.
Nekautrējaties un zvaniet vai rakstiet Mārītei Rumpei: e-pasts m.rumpe@gmail.com vai mob tel: 0431056045

Daina Gross is editor of Latvians Online. An Australian-Latvian she is also a migration researcher at the University of Latvia, PhD from the University of Sussex, formerly a member of the board of the World Federation of Free Latvians, author and translator/ editor/ proofreader from Latvian into English of an eclectic mix of publications of different genres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *